Border collie

Mielőtt belevágsz...

Ha első kutyád vásárlását tervezed, tudnod kell, hogy 13-15 évig lesz a társad, a családtagod, a felelősséged. A kutyatartás egy külön életmód, áldozatokkal, költségekkel is jár, de rengeteg élményt, szeretetet fog nyújtani. Csak akkor vágj bele, ha mindezt élete végéig tudod vállalni.

Ha első border collied vásárlását tervezed, érdemes alaposan informálódni a fajtával kapcsolatban. A border collie az etológiai felmérések alapján a legintelligensebb kutyafajta. Emiatt sajnos sokan azt gondolják, hogy a border már zseniként születik. Pedig ez nem így van!
Ahhoz, hogy egy ilyen kutya okos és szófogadó legyen, rengeteg foglalkozást igényel. Ha pedig mindezt nem kapja meg, unatkozni fog, és hogy fölösleges energiáit levezesse, rombolni kezd. Ezt elkerülendő, minden nap foglalkozni kell vele, feladatot adni, lefárasztani fizikailag és szellemileg is. Nagyon tanulékony és nagy mozgásigényű fajta. Fontos a következetesség, mert amilyen gyorsan megtanulja a hasznos dolgokat, ugyanúgy a “kiskapukat” is ki fogja használni.
Mindenképpen ajánlott kutyaiskolába járni vele.

Csak akkor válaszd a border collie fajtát, ha tisztában vagy vele, hogy nem átlagos kutyák, nem átlagos igényekkel.


If you are planning to get your first Border Collie, it’s worth getting properly informed about the breed. They are very smart and active, requiring a lot of work and attention from the owner.

Miért tenyésztőtől?

Ha border collie vásárlása mellett döntesz, mindenképpen megbízható tenyésztőtől vásárolj kiskutyát, csak így lehetsz benne biztos, hogy valóban fajtatiszta kutyád lesz, nem csak hasonló.

Ragaszkodj a törzskönyvhöz, akkor is, hogy ha nem szeretnél kiállításokra járni, vagy tenyészteni. Maga a törzskönyv mindössze 7000 Ft-ba kerül, nem ez képezi az árkülönbözetet a tenyésztőtől és a szaporítótól vásárolt kölykök között.
Akkor miért magasabb egy törzskönyves kiskutya ára?
Ennek sok összetevője van… a belefektetett idő és minőség, a szülők egészségügyi szűrései, eredményei, a kiskutyák szocializálása, minőségi táplálása stb., ami garancia arra, hogy az árkülönbözetet egy olcsó kölyökhöz képest, nem az állatorvosnál fogod elkölteni. A törzskönyv nem csak egy papír, hanem egyfajta bizonyítéka annak, hogy fajtatiszta kölyköt vásárolsz, mert tartalmazza a kicsi felmenőit négy generációra visszamenőleg.

Egy rendes tenyésztőnél a kutyák családtagok, nem pénzforrási lehetőségek. Nem futószalagon jönnek az újabb és újabb almok, a végletekig kihasználva és kimerítve ezzel az anyakutyákat. Ezért van az, hogy sok tenyésztőnél hónapokat, vagy akár 1-2 évet is várni kell, mire kölyköt kaphatsz.

Az alomnyi kiskutya rengeteg törődéssel, odafigyeléssel, foglalkozással nő fel, különösen odafigyelve a higiéniára és korai szocializációra, nem pedig egy ólban, sötétben, piszokban, ingerek nélkül. Ez különösen fontos ahhoz, hogy később stabil idegrendszerű felnőtt kutya legyen.

Egy rendes tenyésztő nagy hangsúlyt fektet a tenyészkutyák egészségügyi szűréseire. Ne vásárolj olyan helyről, ahol a szülők nem rendelkeznek vizsgálati eredményekkel, vagy azokat nem mutatják meg. A szülők, nagyszülők szűrési eredményei a kiskutyák törzskönyvén is feltüntetésre kerülnek, amennyiben a tenyésztő beküldi azokat.

Nem csak megélhetési szaporítók vannak, van akit a jó szándék vezérel. Mondjuk van egy-két kutyája az illetőnek, családtagként szereti is őket és úgy van vele, hogy mi baj történhet, ha csak egy-egy almot lehoz tőlük életük során… sajnos ez nem sokban különbözik az egyéb szaporítástól. Bár nem a pénz a motiváció, a hozzáértés hiánya ugyanazt eredményezi. A kutyáknak biztosan nem fog egészségügyi vizsgálatokat csináltatni, így nem zárható ki, hogy beteg kiskutyák szülessenek, hiába látszólag egészségesek a szülők és a kicsik is, a problémák később jelentkeznek majd. (Lásd a részleteket az Egészség fül alatt… ) Nem lesz törzskönyvük, így nem tudható az sem, hogy esetleg rokonok e a szülők egymással. A kölykök későbbi életét nem követik nyomon, így jó eséllyel kerülnek ugyanúgy szaporítók kezébe.

Ha ragaszkodsz a border collie fajtához, de anyagilag nem engedheted meg magadnak a megvásárlását, kérlek, ebben az esetben se támogasd a szaporítókat olcsó kölyök vásárlásával. Érdemes kivárni, amíg a lehetőségek adottak lesznek, vagy felkeresni a fajtamentőket és örökbe fogadni. Jelenleg két ilyen egyesület is működik: a Border Collie Fajtamentő Egyesület és a Brit Pásztorkutya Fajtamentés.


Only get puppies from a reliable breeder to make sure it’s pure-bred.

Stick to pedigree even if you don’t want to breed or take your dog to dog shows.

If you can’t afford to get a border collie, contact a breed rescue association.

Egészség

Mint minden fajtának, a border collienak is vannak a fajtára jellemző, örökletes betegségei. Napjainkban már számos vizsgálat létezik, melyekkel a tenyészkutyák egészségi állapotát felmérhetjük, ezzel nagy mértékben kizárva, hogy beteg kölykeik szülessenek.

A mozgásszervi betegségeket (csípő, könyök, vállízületek betegségei) röntgen felvételek alapján bírálják el, bizonyos szembetegségek esetében klinikai vizsgálat történik, ám számos betegség van, melyről biztosat csak DNS teszt alapján tudhatunk meg. Némely genetikai betegség nem halálos kimenetelű, ilyenek például a szembetegségek vagy a süketség, de azért lássuk be, ha választani lehet, nyilván mindenki egészséges kutyussal szeretne élni. A glaukoma betegségnek pedig olykor sajnos a szem műtéti eltávolítása a vége, addig pedig nagy fájdalmakkal jár.
Viszont például a TNS elnevezésű betegség mindig halállal végződik, az esetek legnagyobb részében maximum pár hónapos korban.
Laboratóriumok által nyál-, vagy vérmintából több tucat genetikai probléma kiszűrhető. Ezek alapján a szűrés megkülönböztet mentes, hordozó és beteg egyedeket.
Ezek a betegségek recesszíven öröklődnek, ami azt jelenti, hogy két mentes szülőnek kizárólag mentes kölykei lehetnek, két betegnek, csak beteg. Míg mentes és hordozó párosításból nem születhet beteg kölyök, csak mentes és hordozó. A hordozó kutyák teljesen egészségesek, nem lesznek betegek, csak örökíthetik a betegséget, így két hordozó szülőnek már lehetnek beteg kölykei.

Ezért fontos a szűrés és így lehet két látszólag teljesen egészséges kutyának beteg utódja. Ne vásárolj olyan helyről kutyát, ahol nem rendelkeznek a szülők egészségügyi vizsgálati eredményekkel!

A mozgásszervi problémáknál az örökletes hajlamon kívül külső tényezők is befolyásolják a későbbi betegség kialakulását, úgy mint korai és/vagy túlzott ízületi terhelés, helytelen táplálás, túlsúly stb.

A legjellemzőbb betegségekről az alábbi oldalon olvasható magyar nyelvű információ: http://border-collie.mcbayer.hu/betegsegei


Please do not get a dog from a place where the parents don’t have health test results!

You can read more about the typical diseases of the border collie here:
https://www.ingleside.com/services/dogs/breeds/border-collie

You can read more about border collie genetic tests here:
https://www.genomia.cz/en/breed/border-collie/

Fajtastandard

In English

Általános megjelenés

Arányos kutya, a lágy külső vonalak kiváló belső harmóniát, bátorságot és tökéletes kiegyensúlyozottságot sugároznak.

Vérmérséklet

Ellenálló és szorgalmas juhászkutya, sok-sok kitartással, buzgó, éber, figyelmes és nagyon intelligens. Soha nem lehet ideges, vagy támadó kedvű.

Fej és koponya

A koponya széles, a fülek között lapos, oldalai fokozatosan és simán vékonyodnak el az orrig. A stop kifejezett. Az arcorri rész erős, hossza megegyezik az agykoponya hosszával. Az ajkak feszesek, tiszták. Az orrtükör nagy, jól fejlett, általában fekete, a kék, barna, vörös egyedeknél a szőrzet színét követő árnyalatú. Az orr és az ajkak folt nélküliek.

Szemek

Egymástól távol ülők, oválisak, közepesen nagyok, színe harmonizál az egyed színével. A sötétebb szemszín a kívánatos. Kivéve a barna egyedeknél, ahol a világosabb szín, a merléknél a kék, illetve kéken pettyezett megengedett. A tekintet gyöngéd, buzgó, figyelmes és intelligens.

Fülek

Középméretűek, nem ülnek túlságosan közel egymáshoz, félig felállnak.

Állkapocs és fogak

A fogak épek, erősek. Az ollós harapás a kívánatos, ami annyit jelent, hogy a felső fogak szorosan záródnak az alsó fogakkal és az állkapoccsal derékszögben állnak.

Nyak

Mérsékelten hosszú, izmos, enyhén ívelt, a vállak irányába durvaság nélkül szélesedik el.

Elülső rész

A vállak hosszúak, jól szögeltek a felkarral. A felső lábak jól csontozottak, egyenesek, szemből nézve párhuzamosak, könyökben sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. A lábközép flexibilis.

Törzs

A törzs mérsékelten hosszú, a bordák jól íveltek. A mellkas mély, mérsékelten széles, izmos, enyhén ívelt. A lágyék mély, nem felhúzott.

Hátulsó rész

A far széles, izmos. A comb hosszú, széles, izmos. A térd jó szögelésű, a csánk mély, erős, hátulról nézve egyenesek és párhuzamosak.

Mancsok

Oválisak, jól párnázottak, erősek, épek. Az ujjak mérsékelten íveltek, szorosan záródnak. A körmök rövidek és erősek.

Farok

Mélyen tűzött és tartott, csánkig érő, szőrrel dúsan borított, kecses kontúrú, mely egyensúlyozza a kutyát. Izgalmi állapotban, illetve mozgás közben felemelkedhet, de sohasem a hát vonala fölé.

Mozgás

Szabad mozgású, lágy mozdulatokkal, fáradhatatlan. A mancsát alig emeli mozgás közben, azt a benyomást kelti, hogy a kutya képes a legnagyobb titokban is nagyon gyorsan mozogni.

Szőrzet

Dupla. A fedőszőrzet mérsékelten hosszú, sűrű, közepesen texturált. A rövid, sűrű, puha aljszőrrel együtt kiváló védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben. A közepesen hosszú szőrzet a nyakrészen sörényt alkot, a combok és a farok szőrrel jól fedett. A pofán, a füleken, a mellső lábakon (kivéve a zászlókat) a hátsó lábakon és a csánkrésznél a szőrzet rövid, sűrű. (Vannak rövid szőrű példányok is.)

Színek

Fekete-fehér, kék-fehér, barna-fehér, vörös-fehér, sable-fehér, tricolor. A melirozott változatok is engedélyezettek: blue-merle, red-merle. A fehér nem lehet uralkodó.

Méret

Kanok marmagassága: 48-53 cm
Szukák marmagassága: 48-51 cm

Hibák

Az előző pontoktól való bármely eltérés hibának minősül és a hiba súlyosságának pontos arányában kell állnia az eltérés mértékével. Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy a hibák ellenére mennyire képes ellátni hagyományos, terelő munkáját.

Megjegyzés

A kanoknak két, a herezacskóba teljesen leereszkedett herével kell rendelkezniük.